E
M
Y
L
I
A
R
The Journey Started HERE
24 Sep 2017 | 0 comments

HOLA!

Hola holi diberi nama saudara saudari cikepung cikepang malam2 hari siang2 hari disco2 1 2 jus

Kk aku tahu aku over. Anyway korg tahu tak lagu apa aku nyanyi ni? But lagu tu tak betul pun actually, sukahati akulah nak nyanyi cane en?

Aku nak cerita macam mana aku boleh masuk sunway college ni (yg sejujurnya aku tak pernah terfikir nak masuk sini samalah mcm aku nak masuk mrsm dulu) TAK PERNAH TERFIKIR!

First of all, aku apply kat website mana entah aku lupa tp website yayasan peneraju (sponsorship) lah tak silap aku. Tu pun aku dpt dari cg account aku dekat maktab lama (MRSM Terendak). Kebetulan pulak time tu aku mmg tengah cari web2 yg ada scholarship ni. Yelaa nak jugak try nasib dpt ke tak scholar even result SPM 5A jee (alhamdulillah).

Then, aku pun apply lah scholarhip yayasan peneraju ni. Aku apply byk kali do scholar ni sbb aku ingat dia tak process. Sampai scholar yg aku tak boleh apply pun aku apply. Haha biasa ah tu, tamak haloba.

Yg aku nak apply ni ada 2 choice tau, 1 kat Sunway University, 1 lagi kat INTEC (Shah Alam). Kan aku ckp aku apply byk kali. So, aku apply dua2 uni tu. Sepatutnya tak boleh tp kesah pulak aku kan? Aku tak ingat berapa lama aku tunggu result apply tu keluar, yg aku tahu result keluar 21 Mac (based on email)

Then, kat email tu ckp aku dpt pegi assessment utk scholar tu. So, second step aku kena pegi assessment (25 Mac). Aku rasa assessment ni semua org dpt pegi. So, aku cam tak peliklah kenapa aku dpt. Semua schoolmates aku yg apply semua dpt. Time aku pegi assessment tu pun mmg ramai gila dtg. Pihak scholar tu pun ckp kitorg antara group yg paling ramai, tak ingat berapa. Tp beratus lah. Ha kau ramai kan?

After  4 DAYS (29 Mac) (Aku expect dorg tak baca pun semua essay sbb cepat sgt result iv keluar), dia send email ckp aku dpt pegi interview. So, third step aku kena pegi interview (1 Apr). K yg ni sumpah aku tak expect pun aku dpt do. Bangga nak mampus aku dpt pegi iv. Sbb ni first time aku pegi iv, even iv kat sekolah pun aku tak pernah yg mock tu. Sbb dorg buat time aku pegi camp kapo. (time tu jugaklah nak buat -,-) Aku pun carilah bahan utk CAT-ACCA. Kang kejung terkaku lak aku depan iver tu sbb tak tahu dia tanya apa benda. Tp jujur ckp lah, aku menyesal do tak cari betul2 n fahamkan CAT-ACCA ni mcm mana. Means, aku tak tahu pun yg course ni MOSTLY THEORY time ACCA nnti. Even CAT skrg pun dah byk theory derr. Srs aku buat silap besar do utk future aku. Aku ingat dia byk calculation yg cam senang nak faham tau mcm SPM. Rupanya 5% jee ilmu SPM aku yg dia ulang dlm course ni cuma translate into eng jee. Masalahnya bila dia jadi eng, aku kdg2 tak ingat pun benda tu ada time SPM. Sbb aku ni buta english sikit.

Dah lah malas nak cite pasal tu panjang sgt nnti.

Then, time iv mmg sikit gila ah org. Beza dgn assessment haritu. Cemana aku tak bangga aku dpt en? Hebat gak aku ni hahahhaha. K disebabkan aku punya nama start E so aku org yg awal2 gaklah iv, top 5 terawal engko. Kwn aku yg lain semua lambat lagi.

Time iv tu em malas nak citer CUAK NAK MAMPUS. Aku gagap2 do nak jawab. Dah lah ada 5 org tau dlm tu. Over gila do. 2 ke 3 cukup ah. Nasib yg iv aku tu baik. Yg lain tgk aku mcm nk telan. Mmg tu ke function dia? HAHA BONGOK. Aku dah lah tgh cuak gilaa. Nasib soalan dia tak susah sgt. Ha lagi satu time iv ni lah aku tahu co big 5 (deloitte, apa semua tulahh) and tanpa disangka aku iv dekat office dorg. Aku tak ingat yg aku masuk tu apa. Tp cam wow gempak ah. Tp bila dah masuk sini, kau tgk office tu mcm takde pape je. Haha nmpk tak beza dia?

Then, tak lama lepas iv (7 Apr) aku dpt email lagi. JENG JENG JENG! K ni sumpah tak caya dooooo, aku dapat scholar ni! YA ALLAH bahagia gila aku time ni. Gila kau tak bahagia? Scholar kot, bukan senang nak dpt. Tp sedih sikit lah sbb aku sorg je yg dpt. Kwn aku semua tak dpt. Maybe ada hikmah kat situ. Maybe dorg lebih berjaya kat luar sana. Aku pun tabahkan diri utk further study without kwn2 yg ku kenali. Eceh. Tp at first berat gak do nak terima tawaran ni. Tak tahu knp. Aku sampai menangis do nak decide pegi ke tak. Aku cam rasa tak sedap hati. And skrg aku tahu knp aku rasa tak sedap hati tu.


Nak tahu tak knp???